İran Meclisinden Hürmüz Boğazı’ndan Geçen Gemilere Ücret Kararı
İran Meclisinden Hürmüz Boğazı’ndan Geçen Gemilere Ücret Kararı
24.08.2026 - Pazartesi 10:33
İRAN / TEKHA
İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’nı kullanan gemilere sunulan hizmetler karşılığında ücret alınmasını içeren yasa maddesini onayladı.
Hizmet Bedelleri İran Riyali İle Tahsil Edilecek
Komisyon Sözcüsü Hasan Kaşkavi, dün düzenlenen oturumda ‘Hürmüz Boğazı’nın Güvenliğinin ve Kalkınmasının Sağlanmasına Yönelik Stratejik Eylem Planı’ tasarısının ele alındığını duyurdu. Alınan kararla birlikte denizcilik, çevre koruma, acil yakıt ikmali, sigorta ve güvenlik gibi sunulan tüm lojistik hizmetler ücrete tabi tutuldu. Ücretlerin, boğazı kullanma izni bulunan ülkelerin gemilerinden İran riyali ya da Tahran yönetiminin belirleyeceği farklı bir para birimi üzerinden alınacağı bildirildi.
Egemenlik Hakları Ve Deniz Hukuku Vurgusu
Düzenlemenin detaylarını paylaşan Kaşkavi, “Tasarıda, Hürmüz Boğazı’na kıyısı bulunan ülkelerin haklarına dikkat edildi. Uluslararası hukuk ve kurallar çerçevesinde deniz ulaşımı özgürlüğünün tanınmasının yanı sıra kıyı ülkelerinin güvenlik ile egemenliklerine saygı gösterilmesi ve bu hakların ihlal edilmesinin önlenmesine dikkat çekildi” ifadelerini kullandı.
Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi’nin özel şartlara tabi olduğuna değinen Kaşkavi, Umman’ın 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi sürecinde yayımladığı bildiriye işaret ederek, söz konusu kuralların kıyı ülkelerinin ulusal egemenliğini zedelememesi gerektiğini hatırlattı.
İran Meclisinden Hürmüz Boğazı’ndan Geçen Gemilere Ücret Kararı
Merkez Bankası FAST İşlem Limitini 300 Bin TL’ye Çıkardı
İzmir Urla’da Uyuşturucu Operasyonu: 7 Şüpheli Yakalandı
Yalova Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta’dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a Yalova Daveti
İran’da 7,5 Trilyon Fit Küplük Yeni Doğal Gaz Rezervi Keşfedildi İ
İzmir’de Dev Uyuşturucu Operasyonu: Çantasından Binlerce Ecstasy Çıkan Şüpheli Tutuklandı
Bakan Kurum: Çorum’un Tarihine Ve Hafızasına Layık Bir Meydan İnşa Ettik
Kocaeli’de Denize Giren 4 Kardeşten 3’ünün Cansız Bedenine Ulaşıldı: Bilgenur Sakar İçin Arama Çalışmaları Sürüyor
Cevdet Yılmaz: Türkiye Savunma Sanayiinde Bir Devrim Yaşadı